Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Καφέ χρώμα, καφές, κάστανα και αγορές σε καφέ αποχρώσεις!


Ο καιρός άλλαξε, η προετοιμασία για το χειμώνα άρχισε, η χουχουλιάρικη ατμόσφαιρα είναι διάχυτη παντού και όλο αυτό το σκηνικό με προέτρεψε ασυναίσθητα να προχωρήσω σε μικροαγορά προϊόντων ομορφιάς σε καφέ αποχρώσεις, να αρχίσω να πίνω ζεστό καφέ αντί για κρύο, να επιθυμήσω τη μοναδική γεύση από τα κάστανα, το κατεξοχήν χειμωνιάτικο σνακ. Τη Δευτέρα που μας πέρασε, είχαμε 1η Οκτωβρίου, ημέρα αφιερωμένη παγκοσμίως στον καφέ, αγαπημένο ρόφημα όλων και κυρίως των Ευρωπαίων.


Ο καφές βγαίνει από το καφεόδεντρο και η ιστορία του είναι πολύ παλιά, μιας και ξεκινά το 600 μ.Χ στην Αιθιοπία. Η ονομασία του στα αραβικά σημαίνει "κρασί του κόκκου", επειδή οι άραβες χρησιμοποιούν τον καφέ ως υποκατάστατο του κρασιού, αφού το κοράνι δε τους επιτρέπει το αλκοόλ. Στην Ευρώπη, ο καφές έγινε γνωστός από την Βενετία, που είχε επαφές με άραβες εμπόρους του είδους. Στην αμερικάνικη ήπειρο, ο σπόρος του καφέ φθάνει το 1714 και η Βραζιλία είναι σήμερα η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή καφέ παγκοσμίως. Τα οφέλη από τη κατανάλωση καφέ είναι πολλά, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο.


Τα κάστανα είναι γνωστό ότι έχουν αρκετές θερμίδες, παρόλο που είναι πάρα πολύ υγιεινά και δε περιέχουν γλουτένη. Το δέντρο που τα παράγει, η καστανιά, ονομάζεται διαφορετικά και αρτόδεντρο, είναι πανάρχαιο (από την Εποχή του χαλκού) και προέρχεται από την Ωκεανία. Καστανιές φαίνεται να καλλιεργούν στη Κίνα τα τελευταία 6000 χρόνια, ενώ στην Ευρώπη η καλλιέργεια αυτή εμφανίζεται για 3000 χρόνια. Τα δέντρα αυτά καλλιεργούνται  σε μεγάλο υψόμετρο, μεγαλύτερο των 250 μέτρων και κάθε καστανιά μπορεί να προσφέρει ακόμη και 50 κιλά κάστανα. Στην Ελλάδα, ευδοκιμούν κυρίως στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τις ορεινές περιοχές της Κρήτης και της Λέσβου. Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι καλλιεργούνται σε μεγάλο υψόμετρο, άνω των 250 μέτρων. Στον Μεσαίωνα, τα κάστανα ήταν τροφή των φτωχών. Αν θέλετε να διατηρήσετε τα κάστανα για μερικές εβδομάδες, βάλτε τα σε αεροστεγή σακούλα και στο ψυγείο. 


Το καφέ χρώμα ανήκει στα γήινα χρώματα και είναι ζεστό και εντυπωσιακό.  Αποχρώσεις του είναι το μαονί ή ακαζού (καστανοκόκκινο), καμηλό, καστανό και πολλά άλλα. Το καφέ προσδίδει άνεση και δίνει την αίσθηση ότι όλα θα πάνε καλά. Οι άντρες προτιμούν πολύ συχνά το καφέ, αφού προσδίδει αρρενωπή ποιότητα και δύναμη. Αυτοί που προτιμούν το καφέ είναι άνθρωποι απλοί, πρακτικοί, σταθεροί, αφοσιωμένοι κι αξιόπιστοι. Το καφέ είναι το χρώμα της ειλικρίνειας και της εργατικότητας.


Το Σάββατο που πήγα για ψώνια, αγόρασα κάποια μικροπραγματάκια ομορφιάς, που αργότερα συνειδητοποίησα ότι ήταν όλα καφέ. Όπως βλέπετε στην εικόνα, πήρα σκούρο καφέ βερνίκι νυχιών και μολύβι ματιών ιδίου χρώματος. Δίπλα από αυτά είναι το καστορέλαιο για τα μαλλιά που φρόντισα να προμηθευτώ και το αγαπημένο μου κονσίλερ ματιών σε μπεζ απόχρωση.

Πώς πίνετε τον καφέ σας και τι είδους καφέ προτιμάτε;














9 σχόλια:

DIMI είπε...

Καλημερα Ειρήνη μου!
Λατρεύω τα ψητά κάστανα,και πίνω καφε φίλτρου το πρωι,και μετά ελληνικό καφε!
Με γεια τα νέα σου καλλυντικά!Καλοφορετα!Φιλακια!

Νίκη είπε...

Τωρα συνειδητοποιώ πόσο αγαπάω τα καφε πραγματα. Τα μισά μου ρούχα είναι απο μπεζ ως καφε, τα ζεστα κάστανα αγαπημένη λιχουδιά, κι ο καφες κι η σοκολάτα λατρεία!
Τωρα που κι η φύση παίρνει αυτες τις αποχρώσεις είναι μαγεία!

Μαρία Γ. είπε...

Τα κάστανα είναι δικά μου!!!
Μη τα αγγίξει κανείς. Σκοτώνω άνθρωπο :)
Aχ μεγάλη αδυναμία.
Όσο για τον καφέ, να πω πως προτιμώ τον γαλλικό γιατί είναι πιο ελαφρύς και μου αρέσουν όλα τα χρώματα του φθινοπώρου αφού είναι η εποχή που "λειτουργώ" καλύτερα.
Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που μας έδωσες Ειρήνη μου.
Καλό απόγευμα και φιλάκια στη μπέμπα :)

Giannis Pit. είπε...

Καλησπέρα Ειρήνη !
λοιπόν λατρεύω τον καφέ με την ιεροτελεστία του.
Τον χειμώνα πίνω καφέ φίλτρου σε διάφορες ποικιλίες. Προτιμώ τον Γαλλικό, Αμερικάνικο και Κολομβιανό. Αποφεύγω τα αρώματα. Τον προτιμώ ατόφιο.
Με γάλα πάντοτε.
Επίσης Ελληνικό βαρύ γλυκό στο κλασικό μπρικάκι το χάλκινο.
Για το καλοκαίρι, νες καφέ φραπε με γάλα.
Τέλος τώρα τον χειμώνα δεν λέω όχι σε Εσπρέσσο ή και καπουτσίνο.
Μοσχοβόλησε καφέ η ανάρτησή σου.
Αααααα και εγώ λατρεύω τα κάστανα !

Maria είπε...

Όντως, το φθινόπωρο είναι η εποχή με τις καφέ ή αλλιώς γήινες αποχρώσεις να κυριαρχούν παντού από την φύση ως τα ρούχα μας, κάτι που λατρεύω.... όσο για τον καφέ τον προτιμάω βαρύ, μέτριο πάντα ελληνικό και καμιά φορά και γαλλικό!
Να έχεις ένα όμορφο απόγευμα!!!
Φιλάκια!!!

Ειρηνη Σ είπε...

Drastiria η αναρτηση σου μοσχοβολησε καφε και ψημενα καστανα , και τα δυο τα λατρευω , μπορω να φαω αψητα τα καστανα αλλα πιο πολυ μαρεσουν στην χοβολη, οσο για το αγαπημενο καφεδακι , παντα σκετο ελληνικο με λιγο γαλα, νασαι καλα

syros2js είπε...

Δεν είμαι φαν του καφέ, αλλά φτιάχνω υπέροχους καφέδες! χιχι!
Καλά, είμαι που είμαι νευρόσπαστο, αν έπινα και καφέ... ουουου! Χαμόοοος!
;-)
Πάντως, όντως μοσχοβόλησε ο τόπος με την ανάρτησή σου!
ΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά! Καλό βραδάκι!

Κική Κωνσταντίνου είπε...

ολα οσα ανεφερες γλυκια μου, τ' αγαπω
και ειδικα τα καστανα

φιλακια πολλα

Maria Pirgianaki είπε...

Τι όμορφα που παρουσίασες το καφέ χρώμα.Τα συνδύασες με ωραίο στυλ,μέσα απο το φθινοπωρινό σκηνικό!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...