Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Genius: Albert Einstein!


Εδώ κι ένα χρόνο παρακολουθούμε μια πολύ ωραία και πρωτότυπη σειρά του National Geographic, που έχει να κάνει με τη ζωή διαφόρων σπουδαίων προσωπικοτήτων του κόσμου, τα πιο αξιόλογα μυαλά της ιστορίας. Πέρυσι, λοιπόν, είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε τη ζωή του Αϊνστάιν, της διάνοιας που ανέπτυξε τη θεωρία της σχετικότητας.

Στη πρώτη σεζόν της σειράς Genius, λοιπόν, βλέπουμε το πως ο Αϊνστάιν έζησε στα χρόνια των ναζί και τη χώρα που γέννησε κι εκείνον κι αυτούς. Ο ίδιος κυνηγήθηκε από τους ναζί και βρήκε καταφύγιο στην Αμερική. Προερχόταν από φτωχή οικογένεια και όταν ο πατέρας του πέθανε κι ο Αϊνστάιν έπρεπε να φροντίσει τη μητέρα και την αδερφή του, ήταν άνεργος. Σε αυτό ακριβώς το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αϊνστάιν ήταν υπέρμαχος του σοσιαλισμού και φανατικός επικριτής του καπιταλισμού. Μάλιστα προς το τέλος της ζωής του οραματίστηκε τη λύση μιας ενιαίας κυβέρνησης για όλο το κόσμο.


Ο Αϊνστάιν λάτρευε τη μουσική κι έπαιζε βιολί από τα 5 έτη της ζωής του. Αγαπημένος του μουσικοσυνθέτης ήταν ο Μότσαρτ για τον οποίο και είχε πει: " Η μουσική του είναι τόσο καθαρή και όμορφη, που τη θεωρώ ως μια αντανάκλαση της εσωτερικής ομορφιάς του ίδιου του σύμπαντος". 
Βασικό χαρακτηριστικό της παιδικής του ηλικίας είναι ότι άργησε αρκετά να μιλήσει, προξενώντας ανησυχία στην οικογένειά του για την ευφυϊα του. Στο σχολείο, οι επιδόσεις του δεν ήταν και οι καλύτερες, ενώ μετά το τέλος των σπουδών του, δηλαδή αφότου πήρε το πτυχίο της φυσικής, δε μπορούσε να βρει δουλειά σε πανεπιστήμιο και αδυνατούσε να πετύχει να πάρει διδακτορικό , εξαιτίας του επαναστατικού, για την εποχή, τρόπου σκέψης του. 

Το 1922, ο Αϊνστάιν κερδίζει το βραβείο Νόμπελ Φυσικής. Από το 1940 έως και το 1955, έτος θανάτου του, ο Αϊνστάιν μιλά ανοιχτά κατά του ρατσισμού και των πυρηνικών όπλων. Όταν ήρθε η ώρα να πεθάνει σε ηλικία 76 ετών από ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, δε δέχθηκε τη θεραπεία, λέγοντας πως έχει κάνει ότι του αναλογούσε κι ήρθε η ώρα να φύγει. Πέθανε το επόμενο πρωί ενώ κοιμόταν. Ο Αϊνστάιν ήθελε ο εγκέφαλός του να μη μελετηθεί και να μη λατρευτεί, ενώ ζήτησε να αποτεφρωθεί και να σκορπιστούν οι στάχτες του σε μυστική τοποθεσία. Όμως, παρά τη θέλησή του, κάποιοι πήραν μέρος του εγκεφάλου του για να τον μελετήσουν. Ο εγκέφαλός του βρίσκεται σήμερα στο πανεπιστήμιο του Princeton στο Medical Center.

Ευχαριστώ για τα υπέροχα σχόλιά σας!





9 σχόλια:

Sophie είπε...

Σε ευχαριστώ για την επίσκεψη στο μπλογκ μου αλλά και για τα υπέροχα σχόλιά σου!!
Το εκτιμώ πολύ!!!
Από μια μικρή βόλτα που έκανα στο μπλογκ σου διαπίστωσα οτι ανεβάζεις πολύ ωραία άρθρα μπράβο θα σε επισκέπτομαι κι εγώ συχνά!!!Φιλιά και καλό μεσημέρι!!!

Giannis Pit. είπε...

Τεράστια προσωπικότητα αναδεικνύεις.
Μπράβο για το θέμα σου.
Την καλησπέρα μου.

Τριανταφυλλένια είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά! Δεν τα γνώριζα!

Μαρία Γ. είπε...

Πολύ ενδιαφέρον το σημερινό θέμα σου αγαπητή μου Drastiria
Προσωπικότητες όπως ο Αϊνστάιν ξεφεύγουν πολύ από τα ανθρώπινα μέτρα και προκαλούν σε μας τους υπόλοιπους δέος. Αυτό που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση πάντως είναι το εξής: όσο πιο σπουδαίος είναι ένας άνθρωπος τόσο πιο απλά εκφράζεται και επιλέγει να ζει. Ίσως η πραγματική ευφυΐα να κρύβεται σε αυτό ακριβώς.
Καλό βράδυ!

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Καλημέρα!! Ομολογώ ότι τηλεόραση δε βλέπω σχεδόν καθόλου, προτιμώ το ράδιο, αλλά ποτέ δε λέω όχι σε μια ενδιαφέρουσα σειρά κι αυτή που μας περιγράφεις μου κίνησε το ενδιαφέρον! Φιλάκια πολλά.

Paraskevi Lamprini M. είπε...

καλές επιτυχίες φίλη... δεν μπαίνω συχνά στα μπλογκ για εξερεύνηση... οπότε... χαίρομαι που με βρήκες... καλές επιτυχίες...

syros2js είπε...

Τί προσωπικότητα!
Δυστυχώς, δεν είχε πέσει στην αντίληψή μου η σειρά (λογικό, αν σκεφτείς πως δεν βλέπω τηλεόραση! χιχι!)
Μπορεί όμως να την αναζητήσω! Αμέεεεε!
;-)
Να είσαι καλά, κορίτσι μου! Καλό βραδάκι!
ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

nikol είπε...

Ούτε και εγώ γνωρίζω για τη σειρά αυτή και μου κέντρισε το ενδιαφέρον !! Το σπουδαίο μυαλό του Αινστάιν είπε και κατέγραψε πολλά για την ανθρωπότητα !! Πολύ ενδιαφέροντα όσα διάβασα !!
Καλό ξημέρωμα!!!

Woman in Blogs είπε...

Tην έχω δει τη σειρά και μου άρεσε αρκετά από καλλιτεχνικής άποψης, με κούρασε το πίσω - μπρος κάποια στιγμή.
Μερικές σκηνές ήταν συγκλονιστικές, όπως αυτή με το παιδί που τον φωνάζει και ο Άινστάιν τρέχει...
Ωραίο παρουσίαση! (Έχω σκοπό κι εγώ να γράψω στο blog μου). Καλή συνέχεια!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...