Οι καλύτερες πίτες σίγουρα γίνονται με φύλλο που ανοίγουμε μόνοι μας εκείνη τη στιγμή, αλλά αυτό φυσικά δεν είναι πάντα εφικτό, αφού δεν υπάρχει χρόνος. Όμως, τι πιο νόστιμο από ένα κομμάτι σπιτικής πίτας, όταν μας πιάνει μια λιγούρα κατά τη διάρκεια της ημέρας ή προς αντικατάσταση των έτοιμων τυροπιτοειδών που τρώμε μερικές φορές το πρωί.
Με μισό κιλό φύλλο κρούστας και υλικά που συνήθως έχουμε σπίτι μας, μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα και γρήγορα μια σπιτική ζαμπονοτυρόπιτα. Θα χρειαστούμε:
- Μισό κιλό φύλλο κρούστας
- 1/4 φέτα
- 7 φέτες του τοστ κίτρινα τυριά της επιλογής μας τριμμένα ή κομμένα σε μικρά τετραγωνάκια
- 5 φέτες του τοστ πάριζα, ζαμπόν ή γαλοπούλα σε μικρά τετράγωνα
- 1 κ.γ. κέτσαπ
- 2 αυγά
- 1 κ.σ. γάλα
- Πιπέρι
- Πάπρικα
- Σπορέλαιο για να αλείψουμε τα φύλλα
Αφού ανακατέψουμε τη γέμιση σε ένα μπολ ( εκτός από το φύλλο κρούστας και το σπορέλαιο), αλείφουμε με το πινέλο και το σπορέλαιο το ταψί. Στη συνέχεια, στρώνουμε ένα φύλλο και το αλείφουμε κι αυτό. Ακόμη ένα φύλλο βάζουμε, ώστε να έχουμε τρία φύλλα στον πάτο του ταψιού και το αλείφουμε επίσης.
Τώρα προσθέτουμε λίγη γέμιση. Επαναλαμβάνουμε το μοτίβο φύλλο- λάδι- γέμιση ώσπου να μας μείνουν τρία φύλλα στο τέλος. Κάθε ένα από αυτά τα τρία φύλλα τα απλώνουμε στο ταψί, αφού τα αλείψουμε με λάδι ένα ένα. Στο τέλος γυρνάμε προς τα μέσα τα φύλλα που προεξέχουν και χαράζουμε τη πίτα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς κελσίου.
Καλή μας όρεξη!
4 σχόλια:
Θα ομολογήσω πως μου αρέσει πολύ η σφολιάτα και αυτή η ζαμπονοτυροπιτα θα είναι χάρμα!
Λατρεύω πίτες κάθε είδους και μου άνοιξες την όρεξη. Γεια στα χέρια σου!
Ειρήνη μου, δεν έχω φτιάξει ποτέ ζαμπονοτυρόπιτα γιατί νόμιζα ότι ήταν δύσκολη. Όμως τη συνταγή σου μπορώ εύκολα να τη φτιάξω. Σ' ευχαριστούμε. Πολλά φιλιά, φίλη μου.
Θα τη δοκιμάσω σίγουρα!!! Το μπλογκ σου είναι πολύ όμορφο! Κοντεύω να το διαβάσω όλο!
Δημοσίευση σχολίου