Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Παράξενα Έθιμα Χριστουγέννων!


Όπως το λέει και ο τίτλος, θα δούμε μερικά παράξενα έθιμα Χριστουγέννων που λαμβάνουν χώρα σε διάφορες χώρες του κόσμου. Βέβαια, η λέξη "παράξενο" είναι υποκειμενική για τον καθέναν, καθώς κάτι που φαντάζει παράξενο σε εμένα, μπορεί να είναι συνηθισμένο για εσένα. Οπότε είναι προτιμότερο να πω ότι θα παρουσιάσω έθιμα του κόσμου που φαίνονται παράξενα σε εμένα.

Πρώτα απ' όλα, στην Αυστραλία τα Χριστούγεννα πέφτουν κατά τους καλοκαιρινούς για εκείνους μήνες, οπότε μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, τα σχολεία κλείνουν για τις καλοκαιρινές διακοπές. Οι άνθρωποι που μένουν εκεί, γιορτάζουν τα Χριστούγεννα κάνοντας σερφ και πικνικ, αλλά στολίζουν κι εκείνοι χριστουγεννιάτικα δέντρα κι έχουν Άϊ Βασίληδες. 

Στη Γερμανία, καθώς και άλλες Βόρειες χώρες όπως η Δανία, έχουν το έθιμο "Adventskranz". Σύμφωνα με αυτό, σε κάθε σπίτι έχουν ένα κηροπήγιο με τέσσερις θέσεις κεριών το οποίο συμβολίζει τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα. Το κηροπήγιο στολίζεται με κλαδιά από έλατο, κουκουνάρια και μπάλες Χριστουγέννων. Κάθε Κυριακή ανάβουν ένα κερί, μετρώντας έτσι τις εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα.


Στη Γαλλία, το εορταστικό τραπέζι της Παραμονής των Χριστουγέννων ονομάζεται Reveillon (Ρεβεγιόν) και αποτελείται από θαλασσινά και κυρίως στρείδια. Ανήμερα των Χριστουγέννων, οι Γάλλοι τρώνε την πατροπαράδοτη γαλοπούλα.

Στη Δανία υπάρχει το "έθιμο του κεριού" για τα παιδιά. Σύμφωνα με αυτό, κάθε παιδί έχει ένα κερί που χωρίζεται με τόσες οριζόντιες γραμμές, όσες είναι οι μέρες ως τα Χριστούγεννα. Κάθε μέρα, τα παιδιά ανάβουν το καθένα το κερί του μέχρι να φτάσει στην επόμενη γραμμή, ώσπου να φτάσει η μέρα που θα πάρουν τα δώρα τους.


Οι Βόρειοι λαοί έχουν κι ένα άλλο περίεργο έθιμο, το "Χριστουγεννιάτικο Ημερολόγιο". Το ημερολόγιο αυτό ξεκινά από τη Πρώτη Δεκέμβρη και καταλήγει στις 24 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για ένα μεγάλο βάζο με Αλεξανδρινά ή ένα μεγάλο ανοικτό κουτί με δώρα. Και στις δύο περιπτώσεις κρέμονται 24 αριθμημένα μικρά δεματάκια. Κάθε πρωί τα παιδιά ξετυλίγουν τα δωράκια, ώσπου να έρθουν τα Χριστούγεννα.

Στη γειτονική μας Ιταλία, τη Παραμονή των Χριστουγέννων τα παιδιά ντύνονται βοσκοί, επισκέπτονται τα γειτονικά σπίτια και τραγουδούν τα κάλαντα. Οι νοικοκυραίοι σε αντάλλαγμα τα κερνούν γλυκά και ξηρούς καρπούς.


Στην Ιταλία, τα Χριστούγεννα έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια από όλα τα Χριστούγεννα του κόσμου. Ξεκινούν στις 8 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνονται στις 6 Ιανουαρίου. Το βράδυ της 6ης Ιανουαρίου, η καλή και φτωχή μάγισσα Befana επισκέπτεται τα σπίτια, τρώει τα καρύδια και τα μπισκότα που της έχουν αφήσει τα παιδιά και σε αντάλλαγμα αφήνει στις χριστουγεννιάτικες κάλτσες τους δώρα ή κάρβουνα. Τα δώρα προορίζονται για τα φρόνιμα και τα κάρβουνα για τα άτακτα παιδιά.

Επιπλέον, για τους Ιταλούς το σημαντικότερο σύμβολο των Χριστουγέννων είναι η φάτνη, επειδή ο Φραγκίσκος της Ασίζης ήταν ο πρώτος που δημιούργησε αναπαράσταση των Χριστουγέννων με αγαλματίδια. Όλοι οι χαρακτήρες, εκτός του Θείου Βρέφους, τοποθετούνται στη Φάτνη στις 8 Δεκεμβρίου και το Θείο Βρέφος τοποθετείται αμέσως μετά τα μεσάνυχτα στις 24 Δεκεμβρίου.

Στη Φινλανδία, η Παραμονή των Χριστουγέννων είναι αφιερωμένη στους νεκρούς και το βράδυ αυτό όλες οι οικογένειες επισκέπτονται τα νεκροταφεία, ακόμη κι αν δεν έχουν εκεί νεκρούς.

Στη Ρουμανία, τη νύχτα της 5ης Δεκεμβρίου, τα παιδιά βγάζουν έξω τα παπούτσια τους και έρχεται ο Άγιος Νικόλαος με τα ξωτικά του και βάζει γλυκά και δώρα για τα φρόνιμα παιδιά και κάρβουνα και βέργες για τα άτακτα (τις βέργες για να τα δείρουν οι γονείς).

14 σχόλια:

Νίκη είπε...

Πολλά όμορφα και διαφορετικά έθιμα σε κάθε τόπο έχει αυτη η γιορτη!
Την περιμένουμε όλοι με τόση λαχτάρα, ειδικά τα μικρα μας ξωτικά!
Μακάρι να τη ζήσουμε όπως την ονειρεύεται ο καθένας μας!

DIMI είπε...

Καλημερα Ειρήνη μου!Κάθε χώρα εχει και τα δικά της έθιμα!
Εχω ζήσει Χριστουγεννα στην Αυστραλία,και το ιδιο έθιμο με την Ρουμανία εχη και η Ολλανδία,γιορτάζοντας τον Sinterklaas!
Καλό Σ/Κ!Φιλάκια!!

marypertax είπε...

Τι υπέροχα αυτά τα έθιμα! Αν και πιστεύω πως το ημερολόγιο ήταν το καλύτερο! Κάθε μέρα μια μικρή έκπληξη! Πολύ μου αρέσει! Όλα τα έθιμα είναι όμορφα όταν γαρνίρονται με αγάπη και ζεστή καρδιά! Και τα χρειάζεται τόσο ο κόσμος! Αλήθεια! Να είσαι καλά και πάντα να μας γράφεις τόσο όμορφα πράγματα!

Giannis Pit. είπε...

Λατρεμένη λαογραφία ! από κάθε μεριά της Γης. Ειρήνη πολύ αξιόλογη παρουσίαση. Την καλησπέρα μου.

Μαρία Γ. είπε...

Πολύ χάρηκα τις πληροφορίες που μας έδωσες Ειρήνη μου. Είναι σαν παραμύθι!
Με βάζουν στο κλίμα των Χριστουγέννων με πολύ όμορφο τρόπο.
Να περάσεις όμορφα τις μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα με την οικογένειά σου και το μωράκι σου.
Φέτος οι γιορτές θα έχουν για σας άλλη γεύση :)
Σε φιλώ!

Mia Petra είπε...

Δεν θα ήθελα καθόλου να ζω στην Αυστραλία! Μα καλοκαιριάτικα Χριστούγεννα με μαγιό και βατραχοπέδιλα; :) Πολλά φιλιά Ειρήνη μου και καλή εβδομάδα ✿

syros2js είπε...

Α, τί ωραία! Διαφορετικοί λαοί, διαφορετικές κουλτούρες!
Πάντα είναι όμορφο να μαθαίνεις τί συνήθειες έχουν σε άλλα μέρη!
***Πετράδι μου, καλύτερα με βατραχοπέδιλα στην Αυστραλία παρά με βέργες για ξύλο στη Ρουμανία!!!
:-p
ΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά, Ειρηνάκι!
Καλό βράδυ!

Αρτίστα του βωβού είπε...

Ευτυχώς να λέω που δεν ζω στην Ιταλία ή στη Ρουμανία, γιατί θα είχα πήξει στο κάρβουνο!
Βλέπεις δεν είμαι και το πιο ήσυχο παιδί!

ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε...

το ξανάεγραψα νομίζω , μου αρέσει πάρα πολλά να μαθαίνω τα ήθη,έθιμα,παραδόσεις του κάθε τόπου
πολλά καλή η ανάρτηση σου , μου άρεσε πάρα πολλά

που τούτα ούλλα , εμένα το παράξενο και ανατριχιαστικό ,είναι τούτο της Φινλανδίας με τους νεκρούς ,μπρρρρ

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσες οι διαφορετικές χριστουγεννιάτικες συνήθειες των λαών! Στη Β. Ιταλία επίσης την Πρωτοχρονιά τρώνε φακές ενώ στην Ισπανία δεν έχουν Αη-Βασίλη. Τα δώρα τα φέρνουν οι τρεις Μάγοι στις 6 Γενάρη! Φιλάκια πολλά και καλές ετοιμασίες!

to e-periodiko mas είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση!! Είναι ωραίο να μαθαίνει κανείς έθιμα άλλων λαών.
Καλές γιορτές Ειρήνη!
Σε φιλώ
Μαρίνα

Σμαραγδάκι- Ρούλα είπε...

Γενικα ειναι πολύ ενδιαφερον να μαθενουμε πως υποδεχονται τις γιορτες των Χριστουγεννων οι άλλοι λαοί να μαθενουμε τα ηθη και ταεθιμα τους..σε ευχαριστουμε που μας τα εμαθες Ειρηνη μου..
Να εισαι καλά και να περνας ακομα καλύτερα.. καλες και ομορφες γιορτες να εχεις φιλακιαααα!!

Κική Κωνσταντίνου είπε...

είδες φίλη μου; υπαρχουν παρα πολλα

καλες γιορτες
φιλια πολλα

to e-periodiko mas είπε...

Ειρήνη μου, είναι πολύ ωραίο να μαθαίνει κανείς έθιμα άλλων λαών, γι' αυτό και ευχαριστήθηκα πολύ την ανάρτησή σου!!
Μάκια γλυκά
Μαρίνα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...