Σάββατο 1 Ιουνίου 2019

Μερικοί Ολύμπιοι!

Πρόσφατα ξεκίνησα ένα θέμα που αφορά τη Μυθολογία, όπως αυτή διαμορφώθηκε από διάφορους λαούς, ξεκινώντας από αυτή των Ελλήνων. Η Ελληνική μυθολογία άλλωστε είναι η πιο διαδεδομένη παγκοσμίως κι αυτό συμβαίνει εξαιτίας της εξαιρετικής ποιότητάς της. Οι μυθολογίες των άλλων λαών συνήθως είναι γνωστοί μόνο στους λαούς οι οποίοι τους εφεύραν.


Η θεά Άρτεμις (η αγαπημένη μου) είναι πάρα πολύ παλιά θεότητα κι έχει να κάνει με τα μικρά παιδιά και κυρίως τα κορίτσια, τα οποία από την ηλικία των εννέα ετών ήταν αφιερωμένα σε αυτήν, ώσπου να παντρευτούν. Αρχικά, όλα τα κορίτσια από τα εννέα τους έτη στέλνονταν στο ναό της Άρτεμις για να την υπηρετήσουν, αλλά αργότερα μόνο μερικά κορίτσια προορίζονταν για το σκοπό αυτό. Όταν έφτανε η ώρα οι κοπέλες να παντρευτούν, συνήθιζαν να αφιερώνουν τα παιχνίδια τους στη θεά. Η Άρτεμις συμβολίζει το φως της σελήνης, λατρεύτηκε πάρα πολύ από τους Έλληνες και κυρίως από αυτούς που κατοικούσαν στα όρη.  


Στον Απόλλωνα, οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τα οράματα, τη θεραπεία, αλλά και την αρρώστια και ιδιαίτερα τη πανούκλα. Ο Απόλλων είναι ο πιο όμορφος θεός του δωδεκαθέου. Το πιο σπουδαίο κατόρθωμά του είναι που σκότωσε τον Δράκοντα Πύθωνα στους Δελφούς. Ο πύθωνας είχε 10 χέρια και 4 μάτια και κυνήγησε τη Λητώ για να μη γεννήσει. Εξαιτίας αυτού του κατορθώματος, ο Απόλλωνας ονομάζεται και Πύθιος και οι κάτοικοι των Δελφών οργάνωναν προς τιμήν του τα Πύθια και του αφιέρωσαν το Μαντείο των Δελφών.


Η Αθηνά είναι η πιο αγαπητή θεά για όλους τους Αρχαίους Έλληνες. Είναι η σοφότερη όλων των θεών και δίδαξε στους ανθρώπους τα γράμματα και τις τέχνες. Επίσης, η Αθηνά τους χάρισε την ελιά, που είναι ιερή για τους Έλληνες και τους έμαθε τη τέχνη του πολέμου. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Αθηνά δεν είναι πολεμοχαρής σαν τον Άρη. Οι μεγαλύτεροι ήρωες υπερηφανεύονταν ότι την είχαν προστάτιδα τους κι εκείνη τους δίδασκε τα μεγαλύτερα μυστικά του πολέμου.


Ο Πονηρός θεός του Ολύμπου, ο Ερμής, γεννήθηκε σε μια σπηλιά στο όρος Κυλλήνη της Αρκαδίας. Μητέρα του ήταν η Μαία. Ο Ερμής μετέφερε τις ψυχές στον Άδη και με τη βοήθειά του αυτές μπορούσαν να επιστρέψουν στη γη, όπως έγινε με τον Ηρακλή και τον Θησέα. Ο Ερμής ήταν αυτός που καθοδηγούσε την Περσεφόνη, όταν αυτή ανέβαινε στη γη να συναντήσει τη μάνα της, τη Δήμητρα. Ο Ερμής, τέλος, κάλυπτε τον πατέρα του, Δία στις ερωτοδουλειές του για να μη τον ανακαλύπτει η Ήρα. 

Σας ευχαριστώ για τα όμορφα σχόλιά σας!


9 σχόλια:

Giannis Pit. είπε...

Ειρήνη μου,
λατρεύω την Ελληνική μυθολογία. Για μια σειρά λόγους. Μου αρέσει να αφήνομαι στα ταξίδια της. Στους κόσμους και τις μορφές της. Πολύ ωραία δουλειά αυτή με τα βίντεο παρουσιάσεις. Χάρηκα πολύ που τα ανέβασες.
Στέλνω τις ευχές μου για καλό μήνα.

Ο κόσμος της Ράνιας είπε...

Ααα κι εγώ λάτρης της μυθολογίας και μ άρεσαν τα βιντεάκια !!!
Καλή εβδομάδα και καλό μήνα !!!

LitsArt είπε...

καλό μήνα!ευχαριστούμε για τις πληροφοριες!

Maria είπε...

Εύχομαι να έχεις ένα όμορφο κι ευλογημένο μήνα!!!
Φιλάκια!!!

ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε...

μου αρέσει πολλά η ελληνική μυθολογία

μου άρεσαν όλα όσα γράφεις σήμερα

καλό σου μήνα Ειρήνη

Χριστίνα Πεταλωτή είπε...

Μετράμε σαν ανθρωπότητα περισσότερα χρόνια προϊστορίας και λιγότερα ιστορίας συνεπώς κάναμε περισσότερο χρόνο παρέα με τις μυθολογικές προσωπικότητες. Το αστείο είναι ότι ακόμα και τώρα γενικώς βασανιζόμαστε από τα ίδια αδιέξοδα! Καλή σου Εβδομάδα!

Σμαραγδάκι- Ρούλα είπε...

Το οτι η μυθολογια μας ειναι η ωραιοτερη ειναι και παγκοσμιος γνωστή ..γι αυτο και εχει εμνευσει πολλους συνοθετες του κινηματογραφου να γυρισουν ταινιες με θεματα της μυθολογιας μας...τα βιντεο θα τα δω μολις μπορεσω ..για αποψε θα σου ευχηθω καλο ξημερωμα να περνας ομορφα φιλλακιααα!!

Natassas blog tips είπε...

Πολύ όμορφη παρουσίαση και πολύ κατατοπιστική

Mia Petra είπε...

Κι εγώ Ειρήνη μου, λέω να αρχίσω να διαβάζω μυθολογία ως μεγάλη, έχει πάντα τη γοητεία της. Πολλά φιλιά και στο μπεμπέ! 😉🎈

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...