Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Ελληνική Μυθολογία - Τα παιδιά του Κρόνου και της Ρέας!


Ο μύθος για να δημιουργηθεί χρειάζεται η διάνοια να συνδυαστεί με τη φαντασία και οι αρχαίοι Έλληνες το κατείχαν πολύ καλά αυτό. Σε κάθε μυθολογία του κόσμου υπάρχει ένα ζευγάρι που αποτελεί τους γονείς ή τους αρχηγούς ή τους ανώτατους από όλους τους υπόλοιπους θεούς. Έτσι, στη σκανδιναβική μυθολογία έχουν τον Όντιν και τη Φρέγια, στην αιγυπτιακή υπάρχουν η Ίσις κι ο Όσιρις κλπ. Για τους αρχαίους Έλληνες, ο Δίας και η Ήρα είναι το ανώτατο ζεύγος ανάμεσα στους Ολύμπιους.


Η Ήρα ήταν το μεγαλύτερο παιδί του Κρόνου και της Ρέας, ενώ ο Δίας ήταν ο Βενιαμίν της οικογένειας. Κάποτε ο Δίας κατόρθωσε να ξελογιάσει τη μεγαλύτερη αδερφή του και να τη κάνει παντοτινή και μοναδική σύζυγό του, παρόλο που συνεχώς την απατούσε, προκαλώντας την αθεράπευτη και τρομερή ζήλια της.
Στα βίντεο που παραθέτω μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για κάθε θεό και θέα ξεχωριστά.


Η Εστία ήταν η θεά που απολάμβανε το σεβασμό όλων, θεών και ανθρώπων, ανεξαιρέτως. Είναι μια από τις τρεις παρθένες θεές και δεν είχε ποτέ αποκλειστικά δικό της ναό λατρείας. Αντίθετα, η Εστία ήταν η μοναδική θεά που λατρευόταν παντού, αφού στο κέντρο κάθε πόλης, σπιτιού και ναού υπήρχε μια εστία, δηλαδή βωμός προς τιμήν της ομώνυμης θεάς. Τη θεά Εστία προσπάθησαν να ξελογιάσουν, χωρίς επιτυχία, ο Ποσειδώνας κι ο Απόλλωνας.


Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο Ποσειδώνας στήριζε πάνω του τη Γη, όπως ο Άτλας τον Ουρανό. Κι αυτό γιατί θεωρούσαν πως η γη ήταν ένα τεράστιο νησί επάνω στη θάλασσα. Στη Κρήτη θεωρούνταν και χθόνιος Θεός και για αυτό κάποιες φορές λατρευόταν μαζί με τη Δήμητρα. Στην Αθήνα, έχασε στον διαγωνισμό που είχε με την Αθηνά για την ονομασία της πόλης. Ο ίδιος είχε χτυπήσει τον βράχο της Ακρόπολης, κάνοντας τον να βγάλει νερό, το οποίο όμως δεν ήταν πόσιμο.


Η θέα Δήμητρα αγαπούσε τους ανθρώπους και περνούσε τον περισσότερο χρόνο στη γη κοντά τους. Κάποτε αγάπησε πολύ κι έσμιξε με έναν θνητό, τον Ιασίονα με τον οποίο απέκτησε έναν γιο, τον Πλούτο. Ο Δίας μόλις έμαθε για αυτό το σμίξιμο, θύμωσε, επειδή δεν ανεχόταν οι θεές να σμίγουν με θνητούς. Έτσι, έριξε έναν κεραυνό στον Ιασίονα, σκοτώνοντας τον. Ο Ποσειδώνας κάποτε ξελόγιασε τη Δήμητρα και μαζί απέκτησαν τη Δέσποινα, της οποίας το όνομα δεν επιτρεπόταν να ειπωθεί και τον Αρίωνα, ένα άλογο με μαύρη χαίτη.


Τον Άδη που βασίλευε στον Κάτω Κόσμο οι άνθρωποι απέφευγαν να αποκαλούν με το όνομα του, επειδή τον φοβόντουσαν. Έτσι, του είχαν δώσει πολλά προσωνύμια. Ο Αισχύλος τον ονόμαζε "Δία που φιλοξενεί στο παλάτι του νεκρούς". Μεταξύ άλλων τον ονόμαζαν και υποχθόνιο ή Πλούτωνα.



Σας Ευχαριστώ για τα όμορφα σχόλιά σας!

12 σχόλια:

syros2js είπε...

Πολύ-πολύ αγαπημένο θέμα η μυθολογία (πόσο μάλλον η Ελληνική!)
;-)
Παίρνω τους κεραυνούς του Δία μακρυά(!) και σου αφήνω πολλά ΣΣΣΜΟΥΤΣ για μια όμορφη μέρα!

Paraskevi Lamprini M. είπε...

Μερσί που περνάς και τα λέμε

Η Ελληνική μυθολογία είναι ενδιαφέρουσα... πάντα....

Καλά να είσαι...

Υ. Γ. Δεν ευκαιρώ παντα
Ασχολούμαι πολύ με το φεις

Εις το επανιδείν

Giannis Pit. είπε...

Μου αρέσει πάρα πολύ αυτή σου η θεματογραφία καλή μου φίλη. Λατρεύω τη Μυθολογία και αξίζει τον κόπο η όμορφη δουλειά σου εδώ.
Την καλησπέρα μου.

χρυσάνθη είπε...

Ευχαριστούμε για το φρεσκάρισμα της μνήμης μας σε ένα τόσο αγαπημένο και πλούσιο θέμα , όσο η ελληνική μυθολογία !φιλάκια

DIMI είπε...

Μου αρέσει πολυ να διαβάζω μυθολογία στα μικρά μας και να ακούω τις απορίες τους μετά!
Πολυ όμορφη η νέα σου ενότητα σχετικά με την μυθολογία! Καλο απόγευμα Ειρήνη!

Mia είπε...

Λατρεύω την ελληνική μυθολογία, Ειρήνη μου.
Στο μπλογκοσπιτάκι μου έχω δωράκια για τα γενέθλιά μου αν θέλεις να συμμετέχεις.
Πολλά φιλιά, φίλη μου.

Μαρία Γ. είπε...

Την Ελληνική Μυθολογία καλό είναι να την διηγούμαστε στα μικρά παιδιά σαν παραμύθι όπως έκαναν παλιά οι Άγγλοι με τον Σαίξπηρ.
Μάλιστα θα είχα να σου προτείνω ένα καταπληκτικό έργο που έχει τίτλο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ της εκδοτικής Αθηνών. Είναι 5 τόμοι και καλύπτει τα πάντα με σχόλια και αναλύσεις. Το επιμελήθηκε και το προλόγισε ο εξαιρετικός καθηγητής Ιωάννης Κακριδής.
Μοναδικό έργο!!
Καλό βράδι :)

ANNA FLO είπε...

Λατρεμένο θέμα η Μυθολογία και μάλιστα η Ελληνική. Ωραία ιδέα η στήλη για τη μυθολογία
Καλησπέρα Ειρήνη

nikol είπε...

Ελληνική Μυθολογία !!Υπέροχο θέμα για παιδιά και όχι μόνο !!Μου αρέσει η η στήλη σου !!
Καλή εβδομάδα να έχεις!!

Δάφνη Χρονοπούλου/ Daphne Chronopoulou είπε...

Με χαρά ανταπόδωσα την επίσκεψη.

Πολύ πολύ ενδιαφέρον άρθρο.

ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε...

ελάτρεψα την πολλά τούτη την ανάρτησην σου

η ελληνική μυθολογία αρέσκει μου πολλά
που μικρή
πάντα μου άρεσε

εχω βιβλίο με τις μυθολογίες όλου του κόσμου , όλων των ηπείρων και λαών
και φυσικά της ελληνικής μυθολογίας

πολλά ωραία η ιδέα τούτης της ανάρτησης για την ελλ.μυθολογία

Κλαυδία είπε...

Η μοναδική και υπέροχη Ελληνική Μυθολογία, το 12θεο !!! Πολύ όμορφη παρουσίαση, με τα κυριότερα χαρακτηριστικά κάθε θεού και θεάς όπως και την γενεαλογία....Μπράβο, την βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την ανάρτησή σου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...