Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Τόνος - Υποτόνος επιδερμίδας!

Από την ηλικία των 18 ετών βάφω ανελλιπώς τα μαλλιά μου. Για πρώτη φορά τώρα στην εγκυμοσύνη δε τα έβαψα για 10 μήνες, όπως δεν έβαψα και τα νύχια μου. Τώρα που ήρθε η ώρα να τα ξαναβάψω ( αφού δε θηλάζω), σκέφτηκα να ψάξω πιο διεξοδικά για το χρώμα που πραγματικά μου ταιριάζει για τα μαλλιά μου.

Κάπως έτσι ανακάλυψα ότι για να είναι σίγουρος κανείς για τα χρώματα που γενικά του ταιριάζουν, είτε πρόκειται για ρούχα, χρυσαφικά, μακιγιάζ, χρώμα μαλλιών κλπ, θα πρέπει να λάβει υπόψιν του τον υποτόνο της επιδερμίδας του κι όχι απλά τον τόνο του.

Τι εννοούμε όταν μιλάμε για τόνο και υποτόνο επιδερμίδας;
Ο τόνος της επιδερμίδας μας είναι αυτό που λέμε ανοιχτόχρωμη, σκουρόχρωμη, μεσαία επιδερμίδα. 
Ο υποτόνος της επιδερμίδας όμως είναι κάτι τελείως διαφορετικό, βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας μας και διακρίνεται σε ψυχρό, θερμό και ουδέτερο.


Ο ψυχρός υποτόνος έχει τη τάση να φαίνεται περισσότερο ροζ, ενώ ο θερμός θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάπως κιτρινίζει. Πώς μπορούμε πραγματικά να βρούμε τον υποτόνο στον οποίο ανήκουμε;

Αρχικά, ας ρίξουμε μια ματιά στις φλέβες μας στον καρπό μας. Τι χρώμα έχουν; Οι φλέβες κανονικά έχουν χρώμα μπλε. Αυτό το χρώμα βλέπουμε ξεκάθαρα αν έχουμε ψυχρό υποτόνο επιδερμίδας. Αν όμως ο υποτόνος μας είναι θερμός, τότε οι φλέβες μας μας φαίνονται πράσινες (μπλε+κίτρινο=πράσινο). Αν δε μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα το χρώμα που έχουν οι φλέβες μας, τότε έχουμε ουδέτερο υποτόνο.

Άλλος τρόπος για να βρούμε τον υποτόνο της επιδερμίδας μας είναι να δοκιμάσουμε ένα ασημένιο κι ένα χρυσό κόσμημα. Αν μας ταιριάζει καλυτερα το ασημένιο, τότε ο υποτόνος μας είναι ψυχρός. Αν το χρυσό δείχνει καλύτερο πάνω μας, τότε ανήκουμε στη κατηγορία του θερμού υποτόνου. Στην αντίστοιχη του ουδέτερου ανήκουμε αν μας πηγαίνουν και τα δύο.


Επίσης, θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε ένα μπλε κι ένα πορτοκαλί μπλουζάκι. Αν το μπλε μας ταιριάζει καλύτερα, ο υποτόνος μας είναι ψυχρός, διαφορετικά, είναι θερμός.

Όμως, ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να βρει κανείς τον υποτόνο της επιδερμίδας του είναι να λάβει υπόψη του τις επιπτώσεις που έχει ο ήλιος πάνω του. Για παράδειγμα, αν μαυρίζει εύκολα, ο υποτόνος είναι θερμός. Αν καιγεται, χωρίς να μαυρίζει είναι ψυχρός. Αν ομως καίγεται και στη συνέχεια μαυρίζει, τότε ο υποτόνος της επιδερμίδας είναι ουδέτερος.

Οι ουδέτεροι υποτόνοι είναι συνήθως ανοιχτόχρωμοι κι έχουν στοιχεία και από τις δύο κατηγορίες υποτόνων με κάποιες όμως εξαιρέσεις.Τους ταιριάζουν σχεδόν όλα τα χρώματα, αλλά όχι κι ακριβώς όλα. Για παράδειγμα, δε τους ταιριάζουν τα πολύ κίτρινα και πορτοκαλί.


Θα πρέπει να διευκρινήσουμε ότι ο υποτόνος της επιδερμίδας είναι ανεξάρτητος από τον τόνο της. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είμαι σκουρόχρωμη στην επιφάνεια της επιδερμίδας μου, αλλά κάτω από αυτή ο υποτόνος να είναι ψυχρός. 

Εν κατακλείδι, σε επιδερμίδες με ψυχρούς υποτόνους ταιριάζουν οι έντονες αποχρώσεις, το μπλε, το ροζ και το λευκό. Στις θερμές επιδερμίδες ταιριάζουν τα γήινα χρώματα, τα χάλκινα και τα εκρού. 



4 σχόλια:

Giannis Pit. είπε...

Πολύ όμορφο θέμα αισθητικής με πολλές γνώσεις.
Την καλησπέρα μου.

Mia είπε...

Για τόνο ήξερα, για υποτόνο δεν είχα ιδέα. Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες, Ειρήνη μου. Πολλά φιλιά.

DIMI είπε...

Καλησπέρα Ειρήνη μου!
Ωραια αναρτηση!Ανοίκω στους ψυχρούς υπότονους λοιπόν!
Γιατι δεν θήλασες την Μπέμπα σου? Η κόρη μου θηλάζει ακομα τον εγγονό μου,και ειναι 3μιση χρόνων!Βεβαια σιγά-σιγά θα τόν σταματήσει! Καλο απόγευμα!Πολλα φιλιά!

Maria Pirgianaki είπε...

Είναι πολύ σημαντικό οι πληροφορίες αυτές που μας δίνεις να τις γνωρίζουμε για ένα καλύτερο αποτέλεσμα στο ντύσιμο μας,ή στο μακιγιάζ.Σ'ευχαριστούμε πολύ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...