Σάββατο 6 Ιουλίου 2019

Αποστείρωση, Μπιμπερό, Πιπίλες!


     Αποστείρωση, μπιμπερό, πιπίλες. Τρεις λεξούλες άκρως αγχωτικές για μια νέα μανούλα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου, έψαχνα παντού στο διαδίκτυο και ρωτούσα όσες μανούλες ήξερα να μου δώσουν πληροφορίες γι αυτά τα άγνωστα για μένα θέματα. Πως γίνεται η αποστείρωση; Βολεύει ο αποστειρωτής;Τι μπιμπερό να διαλέξω; Πόσα να πάρω στην αρχή; Μικρά μπιμπερό, μεγάλα; Γυάλινα ή πλαστικά; Πιπίλες από σιλικόνη ή καουτσούκ; Μην ανησυχείς νέα μανούλα, διάβασε παρακάτω και θα σου τα πω όλα, έτσι όπως χρησίμευσαν σε μένα, ακόμη και τα λάθη που έκανα.

     Ας ξεκινήσουμε από τα απλά, την αποστείρωση. Δε θα ξεχάσω την πρώτη φορά που βάλαμε σε λειτουργία τον αποστειρωτή. Βλέπαμε τους ατμούς, τις σταγόνες, είχαμε βάλει και πολύ νερό κι έκανε μια ώρα να αποστειρώσει. Σκέτη απογοήτευση. Απλά ήθελε να βάλουμε πολύ λίγο νερό (απιονισμένο). Καπάκια, πιπίλες, θηλές, όλα γυρισμένα προς τα κάτω ώστε να τα διαπερνά ο ατμός και να αποστειρώνονται. Οι θηλές πάντα πρέπει να βγαίνουν από το δαχτυλίδι, ώστε να αποστειρωθούν καλά. Η αποστείρωση μας κράτησε 4 μήνες, οπότε και την αποχωριστήκαμε μετά χαράς.


     Μπιμπερό. Μέχρι τους 6 μήνες χρησιμοποιούμε γυάλινα. Πρώτα απ' όλα, εξαιτίας της αποστείρωσης δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιήσουμε πλαστικά. Έπειτα από τους 6 μήνες είναι πιο βολικά, ειδικά από τη στιγμή που αρχίζουν να τα πειράζουν τα χεράκια του μωρού. Άκουσα διάφορες απόψεις, μπερδεύτηκα κι έτσι φρόντισα να προμηθευτώ διάφορα μπιμπερό. Αρχικά, τα χρησιμοποίησα όλα, ξεκινώντας από ένα γυάλινο μικρό. Θα έλεγα ότι τα μικρά γυάλινα μπιμπερό δε χρειάζονται, γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα μεγάλο γυάλινο μπιμπερό από την αρχή. Από το άγχος μου λοιπόν, αγόρασα όλα τα είδη μπιμπερό και θηλές. Θηλές από σιλικόνη, καουτσούκ, για κολικούς και μη και τα χρησιμοποίησα όλα.

Το σπουργιτάκι μου τελικά είχε σύντομα κολικούς, όπως συνηθίζουν να έχουν τα μωράκια και παράλληλα ήταν πολύ λαίμαργο. Οπότε ΟΛΕΣ οι θηλές μου ήταν άχρηστες και δεν ήξερα τι να κάνω. Ώσπου, μια φίλη μου συστήνει την πατέντα της Dr Brown. Πρόκειται για ένα μπιμπερό που έχει κανονική θηλή από σιλικόνη (τουλάχιστον αυτή που πήρα εγώ) κι έχει ένα σύστημα που δεν επιτρέπει στο μωρό να "πίνει" αέρα, βοηθώντας το στους κολικούς. Αν το παιδί δεν έχει τέτοιο θέμα, απλά αφαιρείς το σύστημα και έχεις απλά ένα κανονικό μπιμπερό. Το παιδί μου δε σταμάτησε να έχει κολικούς, αλλά δε ξαναπνίγηκε ποτέ όσο χρησιμοποιούσε αυτό το μπιμπερό. Αν ο χρόνος γυρνούσε πίσω, θα διάλεγα μόνο αυτό το μπιμπερό για τους τέσσερις πρώτους μήνες. Επίσης, ένα μόνο μου αρκούσε, αφού πλέναμε το μπιμπερό αμέσως μετά τη χρήση. Άλλωστε, δεν είναι καθόλου καλό να μένουν για πολύ υπολείμματα φαγητού στο μπιμπερό και τη θηλή.

Τέλος, οι απόψεις ήταν ποικίλες για το τι είδους πιπίλα έπρεπε να επιλέξω. Κάποιες μαμάδες υποστήριζαν ότι οι πιπίλες από καουτσούκ ήταν καλύτερες, επειδή μοιάζουν πιο φυσικές, ενώ άλλες βολεύτηκαν καλύτερα με αυτές από σιλικόνη. Εξαρτάται βέβαια και από τη πιπίλα που θα προτιμήσει το μωρό. Προσωπικά, από την αρχή προτίμησα τις πιπίλες από σιλικόνη, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και δεν φθείρονται εύκολα κι ευτυχώς το σπουργιτάκι τις δέχτηκε. Το μαιευτήριο μας είχε κάνει δώρο πιπίλα ΜΑΜ, συνεχίσαμε με αυτή τη μάρκα μέχρι τώρα και δε την αλλάζουμε με τίποτα.

Νομίζω αρκετά έγραψα σήμερα και δε το συνηθίζω, αφού προτιμώ τις σύντομες αναρτήσεις που έχουν να προσφέρουν κάτι. Ελπίζω οι νέες μανούλες να πήραν κάτι από αυτή την ανάρτηση!

Σας ευχαριστώ!



6 σχόλια:

Μαρία Έλενα είπε...

Όμορφη ανάρτηση
Φιλάκια ...

Giannis Pit. είπε...

Πολύ χρήσιμες συμβουλές. Για νέους γονείς και όχι μόνο. Καλό ξημέρωμα Ειρήνη.

Paraskevi Lamprini M. είπε...

Ειρήνη μου, να χαρείς το μωράκι σου...όσο κι αν είναι το τρέξιμο... να σάς ζήσει...

καλό βραδυ...

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

πολυ ομορφη αναρτηση ⛵ Περασα να σου ευχηθω καλο υπόλοιπο καλοκαιριού με υγεία και ομορφες στιγμες ⛵Να σας ζησει

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Μικρή μανούλα με τις πιπίλες και τα ..υπόλοιπα! Εύχομαι το κάψιμο σου να είναι καλύτερα, να ξέρεις ότι το κάψιμο είναι κάτι που φοβάμαι πολύ και πολλές φορές με το πιστολάκι σιλικόνης καίγομαι λόγω..δακτύλων!

Natassas blog tips είπε...

Χρήσιμες πληροφορίες να χαίρεσαι το μωρό σου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...