Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Εκφράσεις με ξύλο και η σημασία τους!


Κάτι που με διασκεδάζει πολύ είναι να μαθαίνω από πού προήλθαν διάφορες φράσεις που συνηθίζουμε να λέμε, ξέρουμε τι σημαίνουν, αλλά δε γνωρίζουμε από πού κρατάει η σκούφια τους.
Σε αυτή την ανάρτηση, θα δούμε μερικές εκφράσεις που έχουν ως βασική λέξη το "ξύλο". Φυσικά, σίγουρα υπάρχουν περισσότερες εκφράσεις με αυτή τη λέξη, αλλά εδώ θα δούμε μερικές από αυτές.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!


"Έφαγε το ξύλο της χρονιάς του" 
Είναι μια έκφραση που λέμε όταν θέλουμε να δείξουμε ότι κάποιος έφαγε πολύ ξύλο. Προέρχεται από τα βυζαντινά χρόνια, όταν οι παιδαγωγοί συνήθιζαν να δέρνουν τα παιδιά τον μήνα Αύγουστο, όταν δεν είχαν σχολείο, προκειμένου να είναι φρόνημα. Τον μήνα αυτό, τα παιδιά ήταν υποχρεωμένα να πηγαίνουν στους δασκάλους και να φάνε το ξύλο της χρονιάς. 

"Σε τρώει η μύτη σου, ξύλο θα φας"
Στην αρχαιότητα, οι Σπαρτιάτες πίστευαν πως αν τα παιδιά είχαν φαγούρα στη μύτη και ξυνόντουσαν, θα γίνονταν κακοί πολεμιστές και γι' αυτό τα έδερναν. Την έκφραση αυτή χρησιμοποιούμε και σήμερα, χαριτολογώντας. 

"Χτύπα ξύλο"
"Άπτεσθαι ξύλου" έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, οι οποίοι πίστευαν ότι στους κορμούς των δέντρων κατοικούσαν νύμφες. Όταν λοιπόν ήθελαν να ζητήσουν την προστασία τους, χτυπούσαν το ξύλο του κορμού των δέντρων.Έτσι και σήμερα χρησιμοποιούμε την έκφραση αυτή σαν ευχή, ώστε να αποτρέψουμε κάτι να συμβεί.

"Ξύλινη γλώσσα"
Έκφραση που προέρχεται από την τσαρική Ρωσία, την υιοθέτησε η Γαλλία το 1980 και η Ελλάδα το 1985. Με αυτή τη φράση εννοούμε την γραφειοκρατική, πολιτική γλώσσα, που δεν έχει σκοπό να πει κάτι συγκεκριμένο, αλλά μιλά γενικά και αόριστα. Ουσιαστικά, με αυτά που λέει κάποιος δε καταλαβαίνει ούτε ο ίδιος τι θέλει να πει.

"Άνθρωπος αγράμματος, ξύλο απελέκητο"
Παροιμία που ήταν γραμμένη πάνω από τις έδρες στις τάξεις των σχολείων. Όπως το ξύλο που δεν έχει υποστεί επεξεργασία είναι άχρηστο, έτσι κι ο αγράμματος άνθρωπος δεν είναι χρήσιμος. Έκφραση υπερβολική, που σκοπό έχει να δείξει την αξία της μορφώσεως. 

Εσάς ποιες άλλες εκφράσεις με βασική λέξη το ξύλο σας έρχονται στο μυαλό και τι σημαίνουν;





12 σχόλια:

Natassas blog tips είπε...

Χρήσιμες οι πληροφορίες σου

DIMI είπε...

Υπεροχη αναρτηση!
Κάποιες τις λέμε ακομα και σήμερα!
Καλο απόγευμα! Φιλια!

Σμαραγδάκι- Ρούλα είπε...

Σιγουρα ολες αυτες οι εκφρασεις εχουν καπου τις ριζες του να πω την αλήθεια δεν τις ήξερα ομως ειναι χρησιμο και ενδιαφερον που τις εμαθα εδώ ..
Να περνας ομορφα φιλακιαααα..

nikol είπε...

΄΄Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο '' μου ήρθε στο νου !!! Δεν ξέρω , θα ψάξω να βρω από που προέρχεται !!Η πρώτη ατάκα είναι όλα τα λεφτά !! Ακούς να δέρνουν τα παιδιά όλον τον Αύγουστο !! Ποσο όμορφη η σκέψη σου Ειρήνη !!! Σε φιλώ

Άποψη Τέχνης είπε...

Καλώς σε βρίσκω!
Εύχομαι να τα λέμε ;-)

mary είπε...

Τελικά μεγάλο ποσοστό δοξασιών θεωρούσε το ξύλο σαν λύση για τα προβλήματα! Είτε όταν το έδιναν απλόχερα είτε όταν το χτυπούσαν αυτό καθ' εαυτό! Εγώ αγαπώ το ξύλο αλλά σαν υλικό και σαν μέρος της φύσης. Μου χαρίζει ηρεμία η θωριά του. Για το άλλο δεν το συζητάμε το απεχθάνομαι όπως όλος ο φυσιολογικός κόσμος. Όπως όμως διαπιστώνουμε οι παλιές δοξασίες δεν έχουν χάσει την δύναμη τους ακόμα και σήμερα στον 21ο αιώνα! Να είσαι καλά καλή συνέχεια!

marypertax είπε...

Μη ξαφνιαστείς για το προηγούμενο σήμα μου είναι της κατσαρόλας μου. χαχαχα

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Πολύ ωραία (και πρωτότυπη) ανάρτηση.
Μπράβο για την επιλογή.

Maria Pirgianaki είπε...

Χρήσιμες όλες οι πληροφορίες που μας έδωσες!

ANNA FLO είπε...

Ωραία ανάρτηση. Και η σημασία κάθε φράσης χρησιμότατη.
Ευχαριστούμε πολύ
Μπράβο σου

xristiana xristodoulou είπε...

Πολύ όμορφη ανάρτηση!
Καλή σου μέρα και καλή συνέχεια στις δημιουργικές αναζητήσεις σου!

ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε...

και μένα μου αρέσει πολλά τούτο να μαθαίνω και για τις φράσεις και τα ήθη ,έθιμα,παραδόσεις κάθε τόπου
γνωστές όλες οι φράσεις
μου άρεσε που έμαθα τι σημαίνουν
την 'ξύλινη γλώσσα' πρώτη φορά την ακούω
πολλά καλή η ιδέα σου να τα μοιραστείς στο μπλογκ σου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...