Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Genius: Pablo Picasso!


Όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενη για τη σειρά Genius ανάρτηση, πρόκειται για μια παραγωγή του National Geographic και αφορά τη ζωή σημαντικών προσωπικοτήτων του κόσμου. Κάθε σεζόν περιλαμβάνει κι έναν σπουδαίο άνθρωπο. Στην προηγούμενη σεζόν είδαμε για τη ζωή του Αϊνστάιν. Φέτος, παρακολουθούμε τον τρόπο με τον οποίο έζησε ο σπουδαίος ζωγράφος κι όχι μόνο, Pablo Picasso, ο οποίος όπως κι ο Αϊνστάιν, έζησε την εποχή που οι δικτατορίες, ο φασισμός κι ο ναζισμός ήταν στα φόρτε τους. Κι ο Πικάσο χαρακτηριζόταν για τις αντιφασιστικές κι αριστερές του απόψεις κι ακόμα πιο πέρα, ήταν ενταγμένος στο Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα.


Η Γκουέρνικα αποτελεί το σπουδαιότερο έργο του Πικάσο, το οποίο ήταν παραγγελία της δημοκρατικής κυβέρνησης της Ισπανίας για τη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1937. Το έργο πήρε το όνομά του από την Κωμόπολη της Ισπανίας Γκουέρνικα, η οποία είχε βομβαρδιστεί από τους Γερμανούς το ίδιο έτος, κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου πολέμου. Στον βομβαρδισμό εκείνο ξεκληρίστηκαν όλα τα γυναικόπαιδα και η περιοχή καταστράφηκε. Όταν οι Γερμανοί μπήκαν στο Παρίσι και ο Πικάσο είχε προσαχθεί, ένας Γερμανός αξιωματικός τον ρώτησε δείχνοντας τον πίνακα αυτόν: "Αυτόν τον πίνακα εσείς τον κάνατε;" " Όχι, Εσείς!", απάντησε ο Πικάσο με θάρρος.

Όπως ο Αϊνστάιν στην επιστήμη του, έτσι κι ο Πικάσο στη τέχνη του ήταν αντιδραστικός, ασυμβίβαστος, κάτι που δε μπορούσαν να του συγχωρήσουν εύκολα οι άνθρωποι της εποχής του. Αρχικά, δυσκολεύτηκε πολύ να εκφραστεί μέσα από τη τέχνη του, εξαιτίας αυτής της αρνητικότητας των ανθρώπων, ακόμη και του πατέρα του, για την πρωτοτυπία του. Αυτό τον οδήγησε στη προσπάθεια να συμβιβαστεί και να επιχειρήσει να δημιουργήσει έργα που ο κόσμος είχε συνηθίσει να βλέπει κι από άλλους καλλιτέχνες, αλλά αυτό δε κράτησε πολύ. Ο Πικάσο είναι αναμφίβολα ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους του εικοστού αιώνα.





9 σχόλια:

Μαρία Γ. είπε...

Καλημέρα Drastiria
Σπουδαίος ο Πικάσο, σπουδαίο και το έργο του που αποτυπώνει όλη τη φρίκη του πολέμου. Ήταν πράγματι πολύ ιδιόρρυθμος άνθρωπος και όχι τόσο φιλικός με τις γυναίκες. Οι γυναίκες του, ερωμένες και σύζυγοι δεν καλοπέρασαν. Σημαντικός ζωγράφος αλλά άκρως καταπιεστικός και τυραννικός άντρας. Αγαπούσε όμως τα παιδιά του, ευτυχώς.
Καλή συνέχεια!

Giannis Pit. είπε...

Χαίρομαι Ειρήνη αυτές τις αναρτήσεις σου, σαν μικρή εγκυκλοπαίδεια.
Μια τεράστια μορφή ο Πικάσο. Όχι μόνο καλλιτέχνης αλλά και πνευματικός άνθρωπος.
Πολλές καλησπέρες.

DIMI είπε...

Καλησπέρα Ειρήνη μου!
Πράγματι,μεγάλη προσωπικότητα και σπουδαίος ζωγράφους!Φιλιά!!

Woman in Blogs είπε...

Την έχω στα προσεχώς αυτή τη σειρά, Ειρήνη, θέλω να τη δω.
Ο καλλιτέχνης πρέπει να μιλά για τον κόσμο και για ό,τι συμβαίνει γύρω του, να παίρνει θέση.
Ωραίο κι αυτό το αφιέρωμα!

Sophie είπε...

Καλησπέρα Ειρήνη πολύ ωραίο το αφιέρωμα στον Πικάσο!!
Σε ευχαριστώ και για το σχόλιο σου στο μπλογκ μου!!!!Φιλάκια!!!

ANNA FLO είπε...

Σπουδαίος ζωγράφος αν και δεν είναι από τους αγαπημένους μου. Μορφή πάντως μεγάλη που άφησε τη σφραγίδα του στην τέχνη.
Δεν την έχω δει τη σεριά... Θέλω να τη δω κι εγώ.
Καλή συνέχεια Ειρήνη

Σμαραγδάκι- Ρούλα είπε...

Πολύ λυπαμαι που δεν την εχω δει αυτήν την σειρα για τον Πικασο.. αλλά εχω δει διαφορα ντοκιμαντερ..γυρω απο αυτον τον διασημο ζωγραφο.. που άλλοι τον λατρευουν και άλλοι δεν καταλαβενουν τα εργα του.. ηταν πολύ προχωρημενος για την εποχή του!!
Να περνας ομορφα οτι και να κανεις φιλακιαα!!

metaxia nikolopoulou είπε...

Πολύ ωραίο αφιέρωμα στο μεγαλύτερο ζωγράφο μας. Όλοι οι μεγάλοι ζωγραφοι είναι πολύ μπροστά από την εποχή τους .Πολυ ωραίο μπλογκ έχεις φίλη μου!!! Μπράβο σου!!!! Να είσαι καλά και καλή συνέχεια!!!!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Eξαιρετικό αφιέρωμα!
Συγχαρητήρια.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...